Kompetencije industrije Srbije

Pored upotrebe biomase za potrebe individualnog grejanja, mali termosolarni i fotonaponski sistemi su najjednostavniji oblik korišćenja obnovljivih izvora energije. Uz činjenicu da strane kompanije nisu zainteresovane za male projekte, praktično kompletno tržište projektovanja, investiranja, montaže i održavanja u oblasti malih solarnih projekata svih tehnologija pokrivaju isključivo domaće kompanije. Uvozi se isključivo deo opreme koja se ne proizvodi u Srbiji. Rastom interesovanja za solarne sisteme razvila se i vrlo ozbiljna konkurencija domaćih firmi koje su u mogućnosti da uz poštovanje najviših međunarodnih standarda izvedu praktično sve projekte u oblasti solarne energije samostalno, bez potrebe za asistencijom stranih partnera.

Veoma zanimljiva je i činjenica da postoji nekoliko istraživačkih timova koji vrlo uspešno razvijaju i projekte bazirane na koncentratorima solarnog zračenja i akumulaciji tako dobijene toplotne energije radi odložene upotrebe. Neke od njih ostvaruju i vrlo uspešne komercijalne projekte na bazi svojih inovativnih rešenja[1] i van Srbije.

U Srbiji do sada nije bilo primera izgradnje velike solarne toplane, mada se projekat u toplani naselja Cerak vinogradi u Beogradu već duže vremena priprema.

Procenjuje se da 40 do 60 % investicionog kapitala pri izgradnji malih solarnih sistema prihoduju domaći privredni subjekti[2]. Kod većih fotonaponskih elektrana taj odnos može biti nešto nepovoljniji za domaću privredu, zbog većeg učešća cene opreme u celoj investiciji.

 


[1] Izvor: PKS

[2] Izvor: PKS