Kompetencije industrije Srbije

Postoji više kompanija u Srbiji koje se uspešno bave projektovanjem i izgradnjom malih hidroelektrana. Neke od njih poseduju i višedecenijsko iskustvo, iz perioda kada su domaće firme ugovarale poslove na izgradnji hidroelektrana širom sveta. Može se konstatovati da i u oblasti pripreme i u oblasti realizacije projekata dominiraju domaći izvođači na tržištu Srbije[1]. Takođe, s obzirom da među novoizgrađenim malim hidroelektranama (od 2010. godine) dominiraju snage do 1 MW (Slika 4), jasno je da domaće kompanije imaju apsolutnu dominaciju na ovom polju. Po pitanju investiranja situacija je vrlo slična. Nije mnogo stranih investitora izgradilo hidroelektrane u Srbiji[2].

Slika 4. Broj malih hidroelktrana koje su dobile status povlašćenog proizvođača do septembra 2018. godine u funkciji instalisane snage, sa jediničnom rezoluciom prikaza 100 kW.

Oprema koja se ugrađuje u male hidroelktrane se jednim delom proizvodi i u Srbiji, ali ključni elementi poput turbina, cevovoda i u najvećem broju slučajeva upravljačke elektronik se još uvek uvoze. Iz tog razloga, i pored toga što projektovanje i izvođenje praktično svih radova realizuju domaće firme, procenjuje se da svega 20 do 30 % investicionog kapitala pri izgradnji malih hidroelektrana prihoduju domaći privredni subjekti[3].

 


[1] Izvor: PKS

[2] Izvor: PKS

[3] Izvor: PKS